Logistiktrender 2024

Årets tema var Det organiserade kaoset. Denna gång sågs vi på SeaU, Helsingborg.

Talare var Jan Stentoft, professor i Supply Chain Management; Jens Lapidus, tidigare advokat och bästsäljande kriminalförfattare; Sissela Nutley, medicin doktor i kognitiv neurovetenskap; Per Skoglund, överstelöjtnant och universitetslektor vid Institutionen för krigsvetenskap; Louise Malmberg, jurist och expert inom AI; Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet; Allan Dickner, ledare av förpackningsinnovationer inom IKEA; samt Henrik Pålsson, professor i förpackningslogistik.

Tema: Det organiserade kaoset

Vi fördjupade oss i symbiosen mellan ordning och kaos. Tillsammans utforskade vi hur vi kan organisera kaoset och skapa hållbar ordning i oroliga tider.

Som människor strävar vi efter att skapa ordning i allt. Genom strukturer och flöden försöker vi förstå och förutse alla tänkbara och otänkbara händelser. Men ändå blir det inte alltid som vi tänkt. Vår omvärld har sin egen ordning som kan verka lite nyckfull, oberäknelig och allmänt oförutsägbar.

Det är här logistiken kommer in. På den vilar stora delar av vårt moderna samhällsbygge; den är navet som får hjulen att rulla och saker att hända. Så som vi vill ha det.

Logistiktrender 2023

Årets tema var Den dolda kraften. Denna gång sågs vi på SeaU, Helsingborg. Talare var historikern och diplomaten Gunnar Wetterberg, Röda Korsets International Director Anders Pedersen, GIAB Nordics Hållbarhetschef Andreas Anderholm Pedersen, tankeledaren Lars Jensen från Vespucci Maritime, forskaren, coachen och poddaren Nina Modig, Tobias Larsson som är tf VD Tracy of Sweden samt Katarina Graffman som är doktor i kulturantropologi och specialiserad på konsumentantropologi.

Tema: Den dolda kraften

Människans utveckling har alltid handlat om förflyttningar. Att få olika flöden att fungera - flöden som har kraften att förse hela samhällen med vadhelst de behöver, som effektiviserar och gör nytta och som hjälper de med störst behov. 

Idag är logistik en självklar del av våra liv. Den påverkar människors beteenden och upprätthåller samhällets funktioner. Men den syns inte och den tas ofta för given. Trots det är den en kraft att räkna med som kan bidra till nya lösningar, förändra saker till det bättre och möjliggöra en mer hållbar framtid.

Logistiktrender 2022

Årets tema när vi sågs igen efter åren med pandemi var Vägval. Denna gång sågs vi på SeaU, Helsingborg. Talare var bland andra Sveriges chefsförhandlare i klimatförhandlingar Mattias Frumerie, Fredrik Hassel, Senior Advisor SAAB, Emma Hernell, HUI, Per Olof Arnäs, Einride och poddaren och TV-profilen Isabelle McAllister

Tema: Vägval

Ett par år av pandemi fick oss att stanna upp, fundera på hur vi lever och vilken påverkan det har. Levnadsvanor förändrades och lagar och regleringar under pandemin fick stort inflytande när det gäller handel, hållbarhet och tech. Vi står nu inför flera vägval. Vi kan ta oss ännu längre, det är dags att göra vägvalen oavsett storlek, innovation eller plats.

Framtiden är här, verktygen är här, den digitala världen är integrerad. Vilken väg väljer du?

Logistiktrender 2021

Talare var bland andra Annika Winsth, chefsekonom på Nordea SE, hållbarhetsexperten Rebecka Carlsson och Stefan Gustafsson, Strategichef för SSC, Swedish Space Corporation. Eventet var detta år digitalt med hänsyn till rådande pandemi (ställdes in 2020).

Jubileumstema: Logistik bortom tid och rum

Trots nya innovationer för att vinna sekunder tycks vi inte få mer tid. Snarare tvärtom. Tiden tycks accelerera. Hur kan det bli så? Marginalerna krymper och varje felsteg beräknas i tid. Men tiden har också förflyttat platsen. Rummet som begrepp blir alltmer abstrakt och elastiskt. Rymdteknologi och AI förflyttar perspektiven. Kraven ökar på nya, strategiskt positionerade lager, optimerade transportutrymmen och nya digitala rum. 

Logistiktrender 2019

Årets tema var Den logistiska revolutionen. Talare var bland andra NetOnNets ägare Fabian Bengtsson, entreprenörerna och duon bakom podden Digitala Draken Tom Xiong och Jacob Lovén och neuroforskaren Mouna Esmaeilzadeh.

Tema: Den logistiska revolutionen

Den logistiska revolutionen har egentligen pågått sedan den första användningen av ångkraft. Men utvecklingen från elektricitet och löpande band har bytts ut till digitalisering, automation och intelligent teknik som växer i omvälvande fart och skapar helt nya möjligheter.

Hur påverkas våra hjärnor när de outsourcas till tekniken? Hur ändras våra beteenden? Och hur kan vi göra för att hänga med när den disruptiva kraften förändrar logistiken och vår vardag?

Logistiktrender 2018

Årets tema var Det digitala varuflödet. Talare var bland andra Nick Axford från CBRE, digitaliseringsexperten Anna Felländer, Findus nordiska Hållbarhetschef Maria Sventemark och Kristina Liljestrand från Chalmers Industriteknik.

Tema: Det digitala varuflödet

Fokus för Logistiktrender 2018 var det digitala varuflödet som utvecklas i rasande fart och föränddrar hur framtidens handel och logistik kommer att se ut.

Det snabba teknikutvecklingen möjliggör nya revolutionerande logistiklösningar som både utmanar och effektiviserar varuflödet. Men hur ser morgondagens lösningar egentligen ut? Innovatörer och framtidstänkande samlades på Dunkers i Helsingborg för att finna svar på några av de utmaningar vi står inför.

Logistiktrender 2017

Årets tema 2017 var Last mile på riktigt. Talare var bland andra Sverker Lindbo från Ocado, Michael Browne från Göteborgs Universitet, Network Logistics Paul Kleiby och Unifauns VD Martin Randel.

Tema 2017: Last mile på riktigt

Det är inte bara megatrender som formar och styr hur morgondagens logistik kommer att se ut. Tvärtom har vi sett hur microtrender och startups både stört och utmanat mogna brancher med full kraft. När det händer skapas nya beteenden och krav hos konsumenten. Och det går snabbt! 

Vi djupdök i vad delningsekonomin innebär i en allt digitalare värld och att förändrade behov kräver nya lösningar samt hur det påverkar last mile.

Logistiktrender 2016

Årets tema 2016 var Last mile - smarter, better faster. Talare var bland andra Niels Hemmingsssen från Boozt, Christian Hallberg från Nowaste, Inceptions Nils Elmark och Gents Jenny Rydhström.

Tema: Last mile - smarter, better faster

Logistiken står inför en spännande framtid. Vi lever nämligen i en tid där de urbana områden kraftigt växer. Där städer behöver göra allt mer för att förbättra framkomligheten och minska miljöeffekterna i city. Men det är också en tid där den globala e-handeln fortsätter att öka i snabb takt.

Denna utveckling för med sig utmaningar inom citylogistik och sista milen-distribution. Men e-handelns explosiva tillväxt för också med sig fantastiska möjligheter att göra logistiken smartare, bättre och snabbare.

Logistiktrender 2015

Vi välkomnade till Dunkers Kulturhus. Talare var bland andra Peter Kjaer Jensen från PostNord, Mikael Colville-Andersson från Copenhagenize, Christian Lambrant, ArjoHuntleigh Getinge och Catharina Elmsäter-Svärd.

Tema: Logistikens betydelse

I takt med att världen förändras fortsätter logistikens betydelse att öka. Häng med i sourcing-trender och vertikal integrering i leveransflödet, internationella e-handelsetrender, städernas logistiska omdefinition och möjligheterna med en cirkulär ekonomi.

Logistiktrender 2014

Vi välkomnade till Dunkers Kulturhus. Talare var bland andra Michael Camitz från Riverlogic, Karin Schultz från Det Naturliga Steget, Renée Mohlkert, Helsingborg Stad, Paul Kleiby, Network Logistics och Maud Olofsson.

Tema: Morgondagens logistik

Hur morgondagens logistik ser ut vet ingen. Men nu har du chansen att få full koll på trenderna!

Logistiktrender 2013

Vi välkomnade till Dunkers Kulturhus. Talare var bland andra Sverker Lindbo, från Ocado, David Zahle från Bjarke Ingels Group, Henk van Dieren från SamskipVanDieren och Datschas Magnus Svantegård.

Tema: Aktuella logistiktrender

Logistik som konkurrensfördel. Bland annat om närproducerad mat på nätet, intermodala transporter på korta sträckor, logistikutmaningar vid fusioner och om den fysiska butikens roll.